Mensen van de Molen

Zonder alle vrijwilligers van de Korenmolen ‘Rijn & Weert’ kan de molen niet draaien. Op deze pagina korte verhalen van nieuwe en bestaande vrijwilligers die het leuk vinden zich voor te stellen en mededelingen over oud-vrijwilligers.

De molen in de rouwstand (29-01-2022)

Op 29 januari 2022 heeft de molenaar de wieken van de Korenmolen Werkhoven in de rouwstand gezet ter nagedachtenis aan Jan (Jochem) Oskam die woensdag 26 januari j.l. is overleden. Jan Oskam was oud-bestuurslid van de Stichting Korenmolen Werkhoven.

Marian Oogink – Vrijwilliger in de molenwinkel

Marian Oogink is geboren en getogen in Nijverdal (Twente) maar woonde 40 jaar in Utrecht en tegenwoordig in Zeist. Ze is in Losser begonnen met een opleiding als verpleegkundige in een zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking en daarna in eerste als verpleegkundige het Christelijk Sanatorium in Zeist. Het bleek geen goede keuze en Marian heeft daarna 38 jaar verschillende administratieve en leidinggevende functies gehad in het UMC in Utrecht. Na haar werkzame leven, Marian is inmiddels met pensioen, verhuisde zij weer terug van Utrecht naar Zeist.

MarianOogink01

“Ik ben via mijn partner Jos Hijman bij de Korenmolen Werkhoven terecht gekomen,” vertelt Marian met een glimlach. “Hij is namelijk een neef van molenaar Michel Strik. Ik was met hem was al een paar maal bij de molen op bezoek geweest, vond het leuk en heb ervaring als vrijwilliger met een winkel in het zorgcentrum toen nog bij mij in de buurt in Utrecht. Michel zei dat er behoefte was aan vrijwilligers waar ik op reageerde dat het wel wat voor mij zou zijn om vrijwilliger bij de molen te worden. En zo is het gekomen”.

In september is Marian begonnen met het meehelpen in de winkel. Vooral op de drukkere dagen bevalt het werk haar goed. Willeke Dijksterhuis heeft Marian onder haar hoede genomen en leert haar de finesses van de molenwinkel.

Helaas is het nu richting het najaar wat rustiger door het slechtere weer en zijn er wat minder klanten.  “Ik zie uit naar het mooie weer zodat ik tussen de bedrijven door ook even buiten op het bankje in het zonnetje kan gaan zitten” lacht Marian terwijl het op de achtergrond nog even door blijft regenen.

 

Bjorn Jannink – Een nieuwe Molenaar erbij 

Bjorn is in juni 2021 begonnen als molenaar bij Korenmolen Werkhoven. Geboren in Amstelveen, woonachtig in Hoofddorp en opgegroeid in Nieuwveen, is Bjorn nu 18 jaar.

Al 14 jaar is hij betrokken bij alles wat met molens te maken heeft. Als 4-jarig jongetje was de molen interesse al gewekt. Bjorn heeft tot nu toe al zijn ervaring opgedaan bij de Korenmolen “De Eendracht” in Alphen aan de Rijn.

“Ik was al een tijdje op zoek naar een andere molen en via Sven Verbeek (uit Veen en leverancier van onze korenmolen) ben ik in contact gekomen met Michel Strik (onze eigen molenaar, red.)”, vertelt Bjorn. “Toen ik de afgelopen zomer in Werkhoven kwam studeerde ik op dat moment hard voor het opleidingstraject tot molenaar”.

Dat opleidingstraject tot molenaar is echter niet zomaar doorlopen. “Het opleidingstraject tot molenaar duurt 1 tot 2 jaar, vergt minimaal 150 praktijkuren, veel studie-uren theorie over o.a. techniek en kennis over de invloed van het weer op het goed laten draaien en beheren van een molen”, legt Bjorn uit. Bjorn heeft op 30 september examen gedaan, is direct geslaagd en sindsdien een trots gediplomeerd molenaar. Examen tot gediplomeerd molenaar mag overigens pas worden afgelegd vanaf 18 jaar. Bjorn is er dus al heel vroeg bij!

Een opleiding tot molenaar duurt overigens minimaal 1 jaar zodat een molenaar in opleiding alle seizoenen van het jaar (en bijbehorende weertypes) minimaal eenmaal heeft ervaren.

Volgende stap in zijn molenaarscarrière zou voor Bjorn het lidmaatschap van het Ambachtelijk Korenmolenaarsgilde zijn, maar eerst wil hij maar eens een aantal jaren in de praktijk gaan draaien.

Om de molen te draaien op de dagen dat Bjorn is ingeroosterd moet hij overigens vanuit Alphen aan de Rijn wel anderhalf uur heen en weer anderhalf uur terugreizen. Dit omdat hij gebruik maakt van het openbaar vervoer.

Sinds het behalen van zijn diploma in september heeft Bjorn al zevenmaal de molen zelf gedraaid. “De eerste keer dat ik alleen draaide was geen enkel probleem en voelde het direct goed,” vertelt Bjorn enthousiast. “Ik heb met Michel afgelopen zomer vele malen samen gedraaid en het vertrouwen is er”. Het plezier straalt van Bjorns’ gezicht als hij vertelt over het molenaarschap. Dit is een gemotiveerd molenaar! De Werkhovense molen is in goede handen.