Mensen van de Molen

Zonder alle vrijwilligers van de Korenmolen ‘Rijn & Weert’ kan de molen niet draaien. Op deze pagina korte verhalen van nieuwe en bestaande vrijwilligers die het leuk vinden zich voor te stellen en mededelingen over oud-vrijwilligers.

De wieken heten me welkom, aldus Tonny van den Hengel

Nadat ik gestopt ben als verpleegkundige wilde ik iets totaal anders doen in een nieuwe omgeving. Hoewel ik geen speciale band met molens heb trekt het ambachtelijke me aan, zowel van het malen als van de meelproducten. Als ik zaterdags vanuit Houten naar Werkhoven fietst en de molen zie, krijg ik het gevoel dat de wieken me begroeten. Bezoekers van de molen help ik met hun inkopen van meel en bloem, ik informeer ze en geef ze bakadviezen. Ook leidt in bezoekers rond in de molen. In de paar maanden dat ik hier kom ben ik aardig wat over de (werking van de)  molen te weten gekomen. Daarnaast schep ik meel, bloem en broodmixen in zakken voor de winkel. Wat me bevalt is de relaxte sfeer in het contact met de bezoekers en de vrijwilligers.


Beschier de Korte is zijn leven lang geboeid door molens

“Een jongensdroom gaat uitkomenover anderhalf jaar hoop ik gediplomeerd molenaar te zijn.” Beschier – een naam van Goeree-Overflakkee – meldde zich bij de molen van Werkhoven aan voor een stageplaats als molenaar in opleiding (mio). Nu, na 6 maanden heeft hij het nog steeds naar zijn zin. Het contact met Michel Strik, de senior molenaar, bevalt prima. De boeikracht van molens herleidt hij tot liefde voor het oude ambacht en zijn christelijk credo: God die geeft (wind), en wie vangt die heeft. Tijdens vakanties ging hij altijd op zoek naar molens. Zijn vrouw begon daar genoeg van te krijgen en stimuleerde hem om de molenaarsopleiding te volgen, in de hoop van die molenbezoeken af te zijn. Dat pakte anders uit: als mio ben je een graag geziene gast bij molenaars die hun kennis graag met een leerling delen. (Terzijde, eenmaal molenaar dan word je door collega’s nogal eens als een eigenwijze pottenkijker beschouwd die lastige vragen stelt). De molen in Werkhoven kende Beschier van zijn fietstochten in de regio. En nu leert hij daar het vak.